Uvodno

Šesti put po redu. upravo u  vrijeme obilježavanja 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, naš sve brojniji tim nastoji skrenuti pozornost na prava onih na kojima svijet ostaje. Jesmo li svjesni njihovih prava, koliko znamo o njima, kako i što činimo da bi njihovi životi imali jednake uvjete i okolnosti, ista prava – pitamo se tako što slušamo poruke upravo njih samih - djece i mladih.

 

Prioritetno i neizostavno, središnji dio našega Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, točnije za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u okviru svojih filmskih družina i klubova tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno.

 

Naš partner Blitz Cinestar omogućio nam je projekciju tih malih/velikih umjetničkih radova na velikome platnu, u 10 hrvatskih gradova istovremeno, a njihovi vršnjaci sve su brojnija publika ovih filmova. S ponosom se prisjećamo prošle godine kad je u samo dva dana Festivala projekcijama prisustvovalo 6000 djece i mladih. 

 

Inkluzivni smo bili, jesmo, a bit ćemo i dalje. Cilj nam je ne samo nastaviti promovirati inkluziju i živjeti je, nego i potaknuti organizatore svih kulturnih događanja, kulturne ustanove, kazališta, kina, muzeje da učine umjetnost i kulturu dostupnom svima, posebice osobama s teškoćama vida i teškoćama sluha.

 

Ove godine vraćamo se ponovno u Zagreb, barem najvećim dijelom svojega programa i programskih aktivnosti. Novost u odnosu na prethodne godine jest činjenica da imamo i grad-domaćina, odnosno pokrovitelja Festivala, a to je grad Zagreb, i grad-partnera – ove godine to je grad Split. Značajno je to što će ove godine djeca, mladi i odrasli moći pratiti Festival na nekoliko lokacija u dva grada.

 

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti i po prvi put zemlju partnera, Bosnu i Hercegovinu. U Splitu ćemo ugostiti mlade autore čiji filmovi će biti prikazani na Festivalu. Filmovi koje ćemo prikazati proizvedeni su u okviru međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus u Banja Luci, te u okviru organizacije One minute junior.

 

Cjelovečernji igrani filmovi u vrijeme obilježavanja 25. Konvencije o pravima djeteta u zimskim večernjim satima u kinima Tuškanac u Zagrebu i Karaman u Splitu, vrijednim autorskim i ljudskim jezikom, odraslih odraslima, govore o djeci. Prilagođeni su jednako tako slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama s teškoćama sluha, te su i dostupni svima jer su projekcije besplatne.

 

Dostupnost kulturnih sadržaja svima i svakome jednostavno nema cijenu, jednako kao i iste šanse za sve – jer beskrajno je dragocjena vrijednost življenja kojoj težimo.

 

Dobro došli svi na 6. Festival o pravima djece!

Pred našim nosom

Upravo tu, pred našim nosom, svakodnevno se događa nasilje nad i među djecom. Tema nasilja stara je koliko i ljudski rod. Društveni napredak donosi sve veću senzibiliziranost za potrebe djece i sve više ulaganja u sprječavanje nasilja i u mjere zaštite od nasilja. No to što se čini nije dovoljno. Stoga je i Festival o pravima djece odlučio pozvati i potaknuti  djecu, odrasle, udruge da dignu svoj glas.

 

O tome je progovorio i unicef-ov ambasador dobre volje Liam Neeson kroz globalnu kampanju ‘Zaustavimo nasilje nad djecom’. Nakon kampanje uslijedilo je i Izvješće o nasilju nad djecom u svijetu koje dodatno ukazuje na probleme i još uvijek široko prihvaćenu toleranciju na nasilje nad djecom.

 

A što djeca misle o tome? Koji je njihov stav? Imaju li razloga pozvati odrasle na  odgovornost o tome koliko i što se čini kako bi se djecu zaštitilo od nasilja?

 

Na ova pitanja usudilo se odgovoriti sedam dječjih filmskih družina kroz filmove koji su nastali nakon radionica i razgovora o tome zašto se događa nasilje među djecom, te što djeca i mladi očekuju od odraslih u sprječavanju i suzbijanju nasilja.

 

Uz filmove djece, tu su i vrlo poticajni filmovi odraslih autora s kojima želimo potaknuti iskru razgovora i zagovaranja za jačanje zaštite djece od nasilja.

 

Loptica odgovornosti za zaštitu od nasilja je u krilu odraslih – roditelja, učitelja, donositelja odluka i politika, no kroz Festival želimo omogućiti djeci i mladima da ih se čuje, uvaži, te da se njihov glas prenese što dalje i šire.

 

Festivalski tim

Mali festival za velike teme!

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now